Køb dit brænde nu og spar penge

Published on Author Philip Svendsen

træpiller eller træbriketter som brænde - hvad kan best betale sig og hvordan spare man penge på billig brænde hvis der ikke er tilbud på briketter?Lige nu er der stadig gode penge at spare på brænde eller briketter for kulden begynder at sætte ordentlig ind. De fleste forhandlere af brænde har lige nu fyldt deres lagre op og mangle ligger stadig inde med rest partier fra sidste år, derfor kan man i mange tilfælde gøre en rigtig god handel ved at købe nu.
Priserne kommer nemlig langsomt til at stige over vinteren, og i starten af næste år kommer den nye afgift på brænde jo også, og så stiger priserne endnu mere. Men hvad skal man så købe? det billige blandet løv? det dyre ovntørret bøgebrænde, briketter eller træpiller?

Vi ser her lidt nærmere på de forskellige typer af brænde:

Billigt blandet træ
Her er det hovedsagligt gran man køber, ofte blandet med forskellige typer af løv eller ask. Det er som regel tale om en blød træsort som har en relativ lav brændværdi, det vil sige du skal bruge en større mængde for at opnå samme temperatur som hvis du bruger brænde med høj brændværdi. Så selvom det ofte er billigere at købe, er det ikke altid en god forretning da du så også skal bruge det mere for at opnå samme temperatur.

Briketter
Briketter eller træbriketter som de også kaldes er en rigtig populær type af brænde her i Danmark. De består af hårdt sammepresset savsmuld. De har som regel en ok brændværdi, men fordelen ved træbriketter er at de er meget nemme at stable og kræver ikke samme plads som f.eks. en brænde stabel. De fleste kan jo relativ nemt have en 5-6 poser briketter stående inde i sin lejlighed eller hus, men 5-6 poser med træ brænde er noget helt andet.
Køber man træbriketter skal man være opmærksom på kvaliteten, mange af de helt billige indeholder en masse lim eller harpiks til at holde savsmuldet sammen hvor de dyre udelukkende bliver brundet samme pga det ekstremt høje pres.

Ovntørret bøg
Ovntørret bøgebrænde er hos mange en klar favorit. Denne træ type brænder varmt, men også temmelig længe, så man får rigtigt meget for pengene, også selvom en palle bøgebrænde ofte koster et par hundrede kroner mere end almindeligt brænde.
Da der er tale om ovntørret er man så også sikker på at vandindholdet er lavt, hvilket igen giver en stor brændværdi og minimere risikoen for at der dannes slagge og sod i din skortsten.

Træpiller
Træpiller minder meget om briketter, blot meget mindre og oftes runde i formen. De er især brugt i f.eks. stoker fyr hvor man som regel har en stor beholder stående ved siden af fyret som man en gang om ugen fylder op med træpiller. Derefter sker påfyldning af træpiller til fyret automatisk så man skal ikke konstakt ud og fylde på. Dette er især rigtigt smart hvis fyret er din eneste form for opvarming af boligen. For helt ærlig hvem gider lige stå op klokken 4 en kold vinter nat og fylde træpiller på fyret fordi det er gået ud? Netop til dette formål er træpiller geniale og da de samtidig har en rigtig god brændværdi er det jo et oplagt valg.

Hvor skal man købe brænde?
Har man selv mulighed for at transportere en palle og bor man tæt på et byggemarked er det ofte den billigste løsning. Skal man der i mod have det leveret er det som regel gode penge at spare ved at købe i mange af de forskellige online brændeforhandlere som f.eks. kvalibrænde der levere til både Sjælland, Jylland og Fyn.
Husk altid at hvis du køber brænde online, så sørg for at at prisen er inklusiv levering, ellers kan det hurtigt blive en helt anden pris du kommer til at betale for dit brænde eller briketter.

Kilder: